Presentation

The international PhD program in "Nutraceuticals, functional foods and human health" is a joint PhD program between University of Naples Federico II, University of Valencia (E) and Tshwane University of Technology ofPretoria, South Africa (SA).

The main objective of the "Nutraceuticals, functional foods and human health" program is to impart advanced scientific knowledge in drug discovery, pharmaceutical and nutraceutical science, food chemistry and human nutrition. The program aims at providing training opportunities in conducting state-of-the-art approaches in basic research as well as enhancing skills critical to developing innovative nutraceuticals or functional foods to improve human health. 

Each student will be enrolled in the application process by University of Naples Federico II and he shall conduct his PhD project mainly at the "home" institution but is required to spend at least from six to twelve months in the "host" institution. During this research period out of Italy, the research grant for the students will raise of 50%.

This international PhD degree is designed to capture the broad sweep of research undertaken from organic synthesis and biochemistry, to pharmacological and chemical studies that can identify innovative drugs and new nutraceuticals or functional foods.

Other than conducting their own PhD projects, students are expected to attend seminars, lessons, and workshops included in the PhD program designed to offer tools to progress students beyond their research degree to different disciplines.

In addition, the PhD program supports exchange and mobility of students in foreign institutions in order to experiencing different research approaches, spreading knowledge and sharing ideas. This should allow students to broad their skills beyond their research work. 


Tab1

L'attività didattica del corso di dottorato di ricerca in "Nutraceuticals, functional foods and human health", organizzata per ciascun Ciclo dalla commissione didattica, è espletata mediante didattica frontale di III livello con acquisizione di 60 CFU.

La proposta formativa viene modulata anno per anno in base alle specifiche esigenze della platea di studenti ed è così suddivisa:

Corsi di base, comuni a tutti gli studenti:

  • Due Corsi sequenziali di inglese scientifico, di durata annuale e frequenza settimanale, finalizzati al conseguimento di certificazione europea di conoscenza della lingua inglese. In particolare, è previsto un corso di livello intermedio per il conseguimento della certificazione PET e uno di livello più avanzato per il conseguimento di certificazioni FCE, CAE e similari.
  • Lezioni impartite da docenti internazionali delle Università consorziate di Valencia (Spagna) e di Thswane (Sud Africa) e non, finalizzate al trasferimento di competenze trasversali quali ad esempio etica nella ricerca scientifica, scrittura di un CV e preparazione a un colloquio di lavoro, miglioramento delle capacità di comunicazione di dati scientifici.
Corsi specialistici, quattro corsi annuali a scelta organizzati in moduli di otto ore ciascuno su tematiche di frontiera;
 
Cicli di seminari, obbligatori per tutti gli studenti e tenuti da docenti, in maggior parte stranieri, invitati e supportati finanziariamente dal corso di Dottorato.
 
Per il XXXV ciclo sono previsti i seguenti cicli di lezioni:
 

Dottorato di Ricerca in Nutraceuticals, Functional Foods and Human Health

Lezioni previste nel 35 Ciclo del Corso di 

Nutraceutici e Patologie del terzo millennio 

Docente

Titolo della lezione

Dott.ssa Giovanna Muscogiuri

Vitamina D e obesità

Prof.ssa Silvia Savastano

Nutraceutici e gonade femminile

Dott.ssa Carolina Di Somma

Nutraceutici e osteoporosi

Dott. Ciro Salzano

Nutraceutici e fertilità maschile

Dott. Luigi Barrea

Nutraceutici e obesità

Prof.ssa Michela Grosso

Alimenti Funzionali e Disbiosi

 
 

Tab1

  • Istituto Italiano di Tecnologia di Genova, Italy
  • Telethon Institute of Genetics and Medicine (TIGEM), Napoli, Italy
  • Centro di Biotecnologie dell' A.O.R.N. "A. Cardarelli", Napoli, Italy
  • Fondazione Pascale, Napoli, Italy
  • Istituto Zooprofilattico Sperimentale del Mezzogiorno, Portici, Napoli, Italy
  • Fondazione Salvatore Maugeri IRCCS,  Mantova, Italy
  • Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico Centro Neurolesi Bonino-Pulejo,  Messina, Italy
  • Stazione Zoologica Anton Dohrn, Napoli, Italy
  • MNHN, Laboratoire de chimie et biochimie des substances naturelles, 63 rue Buffon, 75005 Paris, France
  • IRD, UMR152 BP529, Papeete, Tahiti, French Polynesia
  • Center for Neurologic Diseases, Division of Neurology, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Boston MA 02115, USA
  • Department of Pathology, Division of Neuropathology, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Boston MA 02114, USA
  • William Harvey Research Institute, Barts and The London School of Medicine  London,  UK
  • The Scripps Research Institute, La Jolla, California, USA
  • Molecular Biology Division,  Veterans Affairs Medical Center,  San Francisco,  CA,  USA
  • Institut für Molekulare Biotechnologie, Abt. Molekulare Biophysik/NMR-Spektroskopie, Jena, Germany
  • School of Biomedical Sciences, University of Ulster Coleraine, Cromore Road, BT52 1SA, UK
  • Institute for Advanced Study and Center of Integrated Protein Science, Department Chemie, Technische Universitt Munchen,85747 Garching, Germany
  • Chemistry Department, Faculty of Science, King Abdulaziz University, 21589 Jeddah, Saudi Arabia
  • Department of Medicinal Chemistry, Faculty of Pharmaceutical Sciences,University of Copenhagen, Universitetsparken 2, Copenhagen DK-2100, Denmark
  • Department of Pharmacology, University of California Irvine, Irvine, California, USA
  • Department of Biochemistry and Molecular Biology III, Complutense University, Ciudad Universitaria, Madrid, Spain
  • Department of Neurology, Beth Israel Deaconess Medical Center, Harvard Medical School, Boston, MA, USA
  • Department of Psychology, University of Georgia, Athens, Georgia, USA